Magyar magázóGerman formal - Sie
Tel/fax:(96) 233-350 Mobil: (20) 599-77-49 E-mail: Ez az e-mail cím védett a spamkeresőktől, engedélyezni kell a Javascript használatát a megtekintéshez.
KezdőlapVendégházÁrlistaSzigetközProgramlehetőségekMegközelítésElérhetőség, szállásfoglalás
Kezdőlap arrow Szigetköz
Szigetköz

honlap: www.szigetkoz.hu

Szigetköz a Duna gyermeke
A Szigetköz egyedülálló vízi birodalom, a Duna gyermeke, minden talpalatnyi földjét a Duna hordta ide. Szigetköz Nyugat-Magyarországon, Győr-Moson-Sopron megyében található. A nagy szigetet, Szigetközt, a Nagy-Duna és a Mosoni-Duna övezi. A táj jellegét ősidők óta a víz határozza meg, a nagy folyó, a Duna épít, rombol, életre kelt, elsorvaszt. A körülbelül 500 kis szigetet felölelő Duna ezen szakasza valójában egy csodaszép vízi labirintus hazánk egyedülálló vízi világával, ahol az idegen látogató könnyen eltévedhet. A szigetvilág folyamatosan változik, napjainkban is keletkeznek és eltűnnek szigetek, akárcsak régen. Különösen tavasszal hangulatosak a hullámtér erdei, amikor megjelenik a hóvirág, a csillagvirág, virágoznak a füzek, nyárfák. A szigetek rejtett nádasai adnak otthont a récéknek és a nádi énekesmadaraknak, a nagy erdőségek pedig az értékes vadállomány tanyái, él itt szarvas, vaddisznó, gólya, harkály és sok más érdekes és értékes faj.

Mosonmagyaróvár és a környező falvak
Mosonmagyaróvár A várost a Szigetköz "fővárosának" is nevezik. A 31 ezer lélekszámú, Kisalföldön elterülő település a város növekedésének megfelelően több kerületre osztható. A magyaróvári Belváros nagyjából az egykoron középkori fallal védett város. Középkori vár, szépen kiépített sétálóutca, gyógy- és termálfürdő várja a látogatókat. Óvár másik része - a Városközpont - többemeletes házairól jellegzetes. A várost Moson, a hajdani gazdag község zárja. Mosonmagyaróvár a vizek városa! A Mosoni-Duna partján fekszik, átfolyik továbbá rajta a Lajta, a Lajta-csatorna, a kisebb malomágak, árapasztók, a Megyei csatorna, közülük némelyik beboltozva. A gyalogos átkelést hangulatos fahidak szolgálják. Magyarország történeti városai sorában az egyik Mosonmagyaróvár. Műemléképületei, épületegyüttesei, városképi jelentőségű épületei, középkori utcahálózata sorolják a történeti városok közé. Egyedileg védett épületeiből 13 az országos jelentőségű műemlék. További info: www.mosonmagyarovar.lap.hu

Dunasziget
A Nagy-Duna partján fekvő község a Felső Szigetközben, Halászitól 8 km-re található. Nevét hiába keresnénk középkori dokumentumokban. A Duna itt, a Szigetköz felső harmadában sok ágra szakadva szigetek sokaságát építette. A legnagyobb szigetekre települtek a falvak, s az utolsó évek fejlődése egyesítette ezeket Dunaszigetté. A falu ma három, már-már egybeépült településrészből áll, Cikolaszigetet, Doborgazszigetet és Sérfenyőszigetet kapcsolja össze közigazgatási egységgé a Dunasziget településnév. Az ártéri erdők kísérte Duna-ágban a víz lassú áramlása, cserélődése és gyors melegedése kedvező feltételeket biztosít a nyári strandolóknak, horgászoknak, a városból vidékre menekülőknek. Nem véletlenül nevezik a dunaszigeti ágakat "Mosonmagyaróvár Balatonjának". Csaknem összefüggő erdőtömb található a Duna hullámterében, jellemzően nemesnyárasok, füzesek. Jelentős nagyságú galériaerdők kísérik a Mosoni-Duna kanyargását, melyekben főként keménylombos fafajok (kőris, tölgy, szil), fenyvesek találhatók. Az erdőrészekben egy kiadós túra során számos közismert tavaszi virág gyűjthető, mint a hóvirág, gyöngyvirág, ibolya, árvácska.

Hédervár
Győrtől 21 km-re a Szigetköz közepén fekvő település. A Szent István király hívására hazánkba érkezett Héder lovag nemzetségének, a későbbi főnemesi Héderváry családnak a központja. Legismertebb épülete a háromszintes, három saroktoronnyal ékesített Héderváry kastély. A késő reneszánsz illetve korabarokk stílusban épült kastély a maga hangulatos varázsával a 9 hektáros angolparkjával, Vadásztermével, barokk freskós fémvázindás szalonjával, stílusosan berendezett szobáival, konferenciatermeivel kitűnő keretet nyújt tárgyalások lebonyolításához.

Dunakiliti
A Szigetköz csücskében fekszik, ahol a Nagy-Dunából kiszakad a Mosoni-Duna. A településen érdemes megcsodálni a neogótikus stílusú római katolikus templomot, színes üvegablakaival, a volt Német-villát, a faluházat, a Pogány-kastélyt, és fölkeresni a duzzasztóművet.